bjelančevine

traži dalje ...

bjelančevine (proteini), složeni org. spojevi, biopolimeri sastavljeni od 20 različitih aminokiselina, međusobno povezanih peptidnom (amidnom) vezom (−CO−NH−). Prema genskome kodu tvore duge lance od stotinu do približno tisuću aminokiselinskih ostataka, rel. molekularne mase od nekoliko desetaka tisuća do više milijuna. Iz jednostavnih sastojaka sintetiziraju ih samo biljke, a životinje i čovjek uzimaju ih s hranom, razgrađuju do aminokiselina te sintetiziraju nove b. za svoje potrebe. Prema kem. svojstvima razlikuju se: albuminoidi ili skleroproteini, sferoproteini ili globularni proteini te proteidi. Biološka funkcija svake b. ovisna je o njezinoj spec. prostornoj građi, tzv. nativnoj konformaciji, a njezinim se narušavanjem (→  denaturacija) biološka funkcija gubi. Enzimi, hormoni, protutijela, hemoglobin među najvažnijim su bjelančevinama.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2012.

Citiranje:

bjelančevine. Hrvatski opći leksikon (2012), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 19.3.2025. <https://hol2.lzmk.hr/clanak/bjelancevine>.