bjelančevine
traži dalje ...bjelančevine (proteini), složeni org. spojevi, biopolimeri sastavljeni od 20 različitih aminokiselina, međusobno povezanih peptidnom (amidnom) vezom (−CO−NH−). Prema genskome kodu tvore duge lance od stotinu do približno tisuću aminokiselinskih ostataka, rel. molekularne mase od nekoliko desetaka tisuća do više milijuna. Iz jednostavnih sastojaka sintetiziraju ih samo biljke, a životinje i čovjek uzimaju ih s hranom, razgrađuju do aminokiselina te sintetiziraju nove b. za svoje potrebe. Prema kem. svojstvima razlikuju se: albuminoidi ili skleroproteini, sferoproteini ili globularni proteini te proteidi. Biološka funkcija svake b. ovisna je o njezinoj spec. prostornoj građi, tzv. nativnoj konformaciji, a njezinim se narušavanjem (→ denaturacija) biološka funkcija gubi. Enzimi, hormoni, protutijela, hemoglobin među najvažnijim su bjelančevinama.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2012.
bjelančevine. Hrvatski opći leksikon (2012), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 19.3.2025. <https://hol2.lzmk.hr/clanak/bjelancevine>.