denaturacija
traži dalje ...denaturacija (lat.). ① Promjena građe bjelančevina izazvana zagrijavanjem, ultraljubičastim zračenjem ili djelovanjem kem. spojeva (kiseline, lužine, organska otapala, deterdženti, enzimi i dr.), pri čem se gube biološka svojstva (enzimsko ili hormonsko djelovanje), smanjuje topljivost (koagulacija, taloženje) i mijenjaju biokemijska i fizikalna svojstva. Primjenjuje se pri sirenju mlijeka enzimima ili kiselinama. ② Dodavanje različitih tvari nekim proizvodima kako bi se spriječila njihova uporaba za hranu ili piće (npr. d. alkohola piridinom ili metanolom, kuhinjske soli petrolejom).
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2012.
denaturacija. Hrvatski opći leksikon (2012), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 19.3.2025. <https://hol2.lzmk.hr/clanak/denaturacija>.