masti

traži dalje ...

masti, smjese jednostavnih lipida biljnoga ili životinjskoga podrijetla netopljive u vodi, esteri glicerola i viših masnih kiselina (trigliceridi); nalaze se u masnom tkivu životinja i u sjemenju biljaka; glavni su izvor energije, esencijalnih masnih kiselina (linolna, linolenska) te vitamina topljivih u mastima (A, D, E); na sobnoj su temperaturi zbog većega udjela zasićenih masnih kiselina čvrste i polučvrste, dok su ulja tekuća, jer sadržavaju više nezasićenih masnih kiselina. Prema podrijetlu se razvrstavaju na životinjske m. (maslac, svinjska mast, goveđi i ovčji loj te mast peradi), riblja ulja (trani), biljna ulja i biljne m. (kokosova mast, mast palminih koštica, kakaov maslac). Kuhanjem s alkalijama razgrađuju se na glicerol i sapune. Upotrebljavaju se u prehrani te kao maziva, podloge za farmaceutske proizvode, slikarske boje i dr.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2012.

Citiranje:

masti. Hrvatski opći leksikon (2012), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 19.3.2025. <https://hol2.lzmk.hr/clanak/masti>.